Volčji Grad
Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad

V Trstu so bili pred vsemi

Veliko ljudi se nas je v nedeljo, 26.aprila zbralo v Volčjem Gradu na partizanskem slavju ob 70-letnici odhoda jurišnega bataljona 30. divizije IX. korpusa v bitko za osvoboditev Trsta.

Slovesnost smo organizirali Društvo Debela griža, ZZB Komen in občina Komen. Posebno noto je slovesnosti dala prisotnost dveh še živečih borcev bataljona Otona Medveščka iz Kobarida in Franca Habjana iz Domžal. Slednji je skupaj z Liljano Volčič, vdovo Danila Volčiča, prav tako borca jurišnega bataljona, odkril novo spominsko ploščo na domačiji pri Gornknih.

Tovariš Habjan je v ganljivem pričevanju, ob neverjetno dobrem spominu na tisti čas, opisal dogajanje izpred sedemdesetih let: Prvi so morali prodreti v Trst in zato dostojno predstavljati narodnoosvobodilno vojsko.

Kot je povedal tovariš Habjan, je ob prihodu bataljona v Volčji Grad borce lepo sprejela in zanje skrbela cela vas. Po tolikih letih spet pred Gornkno domačijo je bil zelo ganjen in spomnil se je celo to, kako jim je Gornkna gospodinja zaželela, da ostanejo živi, ko so odhajali in Volčjega Grda.

Župan Marko Bandelli je v nagovoru pozdravil prisotne ter položil venec v spomin na vse padle v II. svetovni vojni. Slavnostni govornik predsednik ZZB Slovenije, Tit Turnšek, je spomnil kako se je Slovenija sama osvobodila svoje ozemlje izpod okupatorja. Po njegovem nagovoru je prapor jurišnega bataljona, ki ima domicil na Volčjem Gradu, svečano prevzel Danjel Božič sin Leopolda Božiča, borca jurišnega bataljona.

Prisotne je v imenu VZPI-ANPI pozdravila predsednica Stanka Horvatin in nam mlajšim izkazala zaupanje, da bomo znali ohraniti zaupane vrednote NOB.

V kulturnem programu sta z zanosom zapela in zaigrala moški pevski zbor Jezero iz Doberdoba in Pihalni orkester Komen. Na koncu pa je dr. Cvetko Vidmar kot avtor predstavil knjigo Bitka za Štanjel. Ta je bila na mestu prireditve tudi na prodaj in zanjo je bilo veliko povpraševanje.

Zahvala gre vsem nastopajočim, vsem prisotnim in še posebno tistim, ki ste na kakršenkoli način pomagali, da je prireditev tako lepo uspela.

Stojan Kosmina

Društvo Debela Griža, Volčji Grad