Volčji Grad
Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad

1. MALI KRAŠKI BIENALE na Volčjem Gradu

Najbolj značilna in lahko rečemo, da tudi najpomembnejša kulturna dediščina, se je v tednu med 17. in 21. junijem oživljena vrnila nazaj domov na Volčji Grad v obliki 1. MALEGA KRAŠKEGA BIENALA. Pred poletnim solsticijem in volčjegrajskim praznikom sv. Ivana je osem mladih umetnikov, med njimi tri dekleta, kosom kraškega kamna vdihovalo življenje. Kamnoseški projekt je bil mednaroden, saj sta pri ustvarjanju kamnitih izdelkov sodelovala tudi dva Jakoba – eden iz Belgije in drugi iz Nemčije.

Prvi mali kraški bienale je v obliki petdnevne kamnoseške delavnice organiziralo Društvo Debela griža Volčji Grad ob finančni podpori Občine Komen in Občine Sežana in veliki materialni podpori Marmor Sežana, d.d. v obliki darovanih kamnitih kosov kot osnovnega materiala, da smo projekt sploh lahko uresničili. Vsem imenovanim se tudi na tem mestu še enkrat zahvaljujemo za velikodušno podporo projektu. Idejni vodja projekta, ki se bo nadaljeval vsako drugo leto, je Matej Štolfa, absolvent sežanske Višje strokovne šole, Oblikovanje materialov, smer Oblikovanje kamna. Z oblikovanjem celostne grafične podobe bienala mu je pomagal arhitekt Igor Logar.

 

Na Volčjem Gradu smo en teden poslušali že davno pozabljene zvoke »štancanja kamna« in si vsak dan ogledovali nastajajoče kamnite umetnine, ki so nastajale na travniku na začetku vasi ob strokovni pomoči mentorjev: upokojenega nadkamnoseka Gabrijela Jerama, umetnostnega kamnoseka Jerneja Bartolata in kiparja Radivoja Muliča. To pa seveda še ni vse: program bienala je bil zelo pester in je vseboval še splošno strokovno, kulturno in etnološko izobraževanje udeležencev. Mladi umetniki so imeli enkratno priložnost s strokovnim vodstvom si ogledati lipiški kamnolom (Marmor Sežana) in zgodovinski kamnolom Cava Romana v Nabrežini, ki izvira iz časov Rimskega imperija. Arhitekt, domačin Boštjan Štolfa je dekleta in fante popeljal po volčjegrajski Poti kamna, kjer so lahko občudovali primere ljudskega graditeljstva s kamnom (suhozidi, Debela griža, pastirska hiška…) in seveda umetelno obdelane kamnite kalone, jerte, štirne in še kaj po celotnem Volčjem Gradu. Predstavili smo jim tipično kraško kulinariko s predavanjem in tudi praktično. Ker je zvok obdelave kamna navduševal vaščane, so udeležence med delom obiskovali in jih tudi pocrkljali z različnimi domačimi dobrotami. Dekletom in fantom smo v dveh hišah nudili tudi brezplačna prenočišča in zvečer poskrbeli za njihove želodčke in prijetno druženje. Obiski pa so zadnja dva dni prihajali od vsepovsod.

 

Intenzivno delo se je v soboto, 21. junija zaključilo s postavitvijo in predstavitvijo kamnitih izdelkov na borjaču vaškega doma (Mržkove hiše) in prireditvijo s podelitvijo priznanj in zahval vsem sponzorjem in podpornikom bienala. Prireditev je z izbranimi vini podprlo Vinarstvo Čotar. S svojo prisotnostjo in pozdravnima govoroma sta nas med drugimi počastila župana obeh občin, g. Danijel Božič in g. Davorin Terčon ter etnolog prof. Janez Bogataj. Kamnite umetnine bodo ostale na Volčjem Gradu in pritegovale k občudovanju obiskovalce od vsepovsod, ki se vse pogosteje oglašajo na Volčjem Gradu. Domačinom, pa upamo, da bodo vzbudile nov in še boljši odnos do kamna in zaiskrile kakšno idejo, kako bi kamen lahko polepšal in izboljšal življenje na Volčjem Gradu. Malemu kraškemu bienalu želimo dolgo in plodno življenje.

Za konec pa prilgamo še povezavo do prispevka iz Primorskih novic: KLIK

Prispevek pripravila:                                                       Romana Marinšek Logar