Volčji Grad
Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad

VOLČJEGRAJCI NA KNJIŽNEM SEJMU V LJUBLJANI

Ena od novosti letošnjega 30. ljubljanskega knjižnega sejma je bil KulinArtfest, poseben prostor za predstavitve kuharskih knjig, z opremljenim pultom za prikaz kuhanja. Od 26. do 30. novembra se je na prizorišču KulinArtfesta zvrstilo 18 dogodkov, ki so jih oblikovale najvidnejše slovenske založbe, od založbe Rokus-Klett, ki je z dr. Janezom Bogatajem predstavila novo knjigo Potic, do Cankarjeve založbe z Napotnikovo Orodjarno, Totalitete z Valentino in Luko Novakom, Celjske Mohorjeve, Družine in drugih. V soboto, 29. novembra so v Cankarjevem domu nastopili tudi Volčjegrajci, glavni pobudniki celotne zgodbe, predstavili projekt in, seveda, tudi nekatere kraške dobrote.

KulinArtfest, sejem kuharskih knjig in knjig s kulinarično vsebino, je nastal letos spomladi, na pobudo urednice Založništva tržaškega tiska Martine Kafol, Društva Debela Griža in Kosovelove knjižnice, ob sodelovanju knjigotrštva Buča, z željo po druženju ob knjigah z okusom. V Mržkovi domačiji na Volčjem Gradu so svoje kuharske knjige razstavile vse založbe iz Slovenije, pa tudi slovenske založbe iz Avstrijske koroške in iz Furlanije Julijske krajine. Dvodnevni program je obsegal številna srečanja, predstavitve knjig ter delavnice za otroke in odrasle.

Sedaj je projekt KulinArtfest bil predstavljen v Ljubljani ob dogodku z naslovom „Od Marine repe do biodinamičnega terana“. Dr. Romana Marinšek Logar je prisotnim prikazala recept repe, tako, kot se ga je naučila od sovaščanke Mare Štolfa ter s pomočjo fotografij razložila proces kisanja repe v tropinah. Ob tem je tudi spekla posebno „volčjegrajsko“ pogačo. Sergij Stancich z biodinamične kmetije Pri Kamnarjevih pa je spregovoril o svojem teranu, ki je pridobil certifikat Demeter. Na kratko je predstavil biodinamično kmetovanje, to je način obdelovanja zemlje in gojenja rastlin ob upoštevanju premikanja planetov, s pomočjo posebnih preparatov in zeliščnih čajev. Predstavitvi je seveda sledila pokušina repe tropinke, pogače in terana.

Uspešen projekt KulinArtfesta se bo v Volčjem Gradu nadaljeval tudi prihodnje leto, in sicer v soboto, 19. Julija 2015. Tudi za drugo izvedbo se organizatorji že dogovarjajo z založniki in številnimi drugimi partnerji, z željo, da bi tudi ta prireditev prispevala h kulturnemu in turističnemu razvoju Komenskega Krasa.

Martina Kafol