Volčji Grad
Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad

KulinArtfest 2015

V soboto, 18 julija je na Volčjem Gradu potekal 2. Kulinartfest, sejem kuharskih knjig in knjig s kulinarično vsebino, ki je nastal lani v organizaciji Društva Debela Griža – Volčji Grad, Kosovelove knjižnice, Založništva tržaškega tiska in knjigotrštva Buča. Prireditev, ki želi združiti lepe knjige in dobro hrano, je letos bila v znamenju zdravega načina prehranjevanja, saj je njeno geslo bilo: beri modro, jej zeleno. Ta je bila rdeča nit pogovorov z avtorji in založniki, pa tudi ponudbe degustacij, za katero so poskrbela tako Društvo Debela griža kot sodelujoča društva iz okoliških vasi ter društvo gostincev Planta. Tudi letos so na dvorišču Mržkove domačije razstavljale vse najpomembnejše slovenske založbe (bilo jih je preko 33), poleg teh pa je bilo tudi nekaj stojnic z izdelki, ki so tako ali drugače vezani na kulinariko.

Kulinartfest je nastala kor zgodba o povezovanju. Prvi namen je povezovanje v sami vasi, z željo, da se še naprej goji in razvija daleč naokrog znano volčjegrajsko praznično vzdušje in gostoljubje. Naslednji korak pa je bila želja po čim širšem povezovanju z drugimi subjekti, saj so že od vsega začetka v organizaciji bili soudeleženi številni partnerji. Ena od letošnjih novosti je bilo tudi sodelovanje društev iz okoliških vasi, kar se je izkazalo za nadvse uspešno odločitev. Na Kulinartfestu so bili namreč prisotni društvo Brest iz Brestovice, Pliska iz Pliskovice in Kraški slavček, Kobjeglava – Tupelče. Vsako društvo je predstavilo svojo dejavnost, ob tem pa pripravilo tipično kraško jed za degustacijo. Kobjeglavci so ponujali teranov toč s polento, Brestovci svojo znamenito frtaljo, Pliskovljani pa supe. Tudi Volčjegrajci so ponujali svojo jed, in sicer repo tropinko, narejeno po starem vaškem receptu. Ob njej je bila tudi pokušina žganja Čira čare. Oba proizvoda so vaščani že začeli razvijati „čisto zares“, z željo, da bi lahko prišlo do prave proizvodnje lastnega lokalnega produkta.

Kulinartfest je tudi priložnost, da se vas predstavi v svoji specifiki. Volčji Grad namreč slovi zaradi številnih posebnosti. Poleg zgodovinskih, arhitektonskih in krajinskih znamenitosti je to vas, kjer se ponovno obujajo tradicionalne obrti, za to je med drugimi zaslužen kamnosek Matej Štolfa, kjer se vedno bolj širi posebna skrb za sonaravno kmetovanje – za kar gre predvsem pohvala biodinamični kmetiji Pri Kamnarjevih, je vas umetnikov, od slikarja Maria Pallija, ki je ob letošnjem Kulinartfestu obiskovalcem odprl svoj atelje, do številnih glasbenikov in ljubiteljev glasbe, zaradi katerih se v vasi vedno bolj razvija tudi koncertna dejavnost (julija se je v organizaciji društva Debela Griža in Zavoda Dobri svet začel festival Volčji sound).

Kulinartfest torej želi biti eden od tistih ključnih trenutkov, kjer se mreža stikov in ustvarjalnih idej začne razpredati po vasi in se širi čim bolj daleč navzven, do drugih vasi in naprej po Sloveniji. Letos je bilo zelo vroče, kljub temu pa je bilo na sejmu živahno in med obiskovalci ter razstavljalci se je ustvarilo prijetno vzdušje. Vsi so izrazili željo, da se prihodnje leto ponovno srečamo – torej nasvidenje na 3. (že tradicionalnem!) Kulinartfestu v letu 2016.

 

 

 

Pripravila:  Martina Kafol