Volčji Grad
Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad

Velika planina – informacije o izletu

Društveni izlet na Veliko planino v nedeljo, 30. avgusta 2015

Prijave za društveni izlet na Veliko planino so zaključene in avtobus je poln. Odhod izletnikov z avtobusom je ob 7.00 zjutraj iz Kržade na Volčjem Gradu.

Odpeljali se bomo po primorski avtocesti proti Ljubljani in dalje proti Kamniku in Kamniški Bistrici do spodnje postaje nihalke na Veliko planino. Z najstarejšo žičnico v Sloveniji (sicer obnovljeno leta 2011) se bomo za 860 višinskih metrov v 5 minutah dvignili na nadmorsko višino okoli 1450 m. Od tam se bomo peš povzpeli do planinske koče na  Zelenem robu (250 višinskih metrov; od pol do 3/4 ure hoje). Tisti, ki te poti ne boste zmogli, se boste do Zelenega roba odpeljali s sedežnico. V koči na Zelenem robu nas bo čakala planinska malica. Po okrepčilu se bomo podali do planšarskega naselja na Veliki planini, ki je zaščitena kulturna krajina in etnološka dediščina, saj gre za najstarejše in največje planinsko pastirsko naselje v Evropi. S strokovnim vodstvom bomo obiskali Preskarjevo bajto, to je najstarejšo leseno pastirsko hiško, ki je spremenjena v muzej, in si ogledali pastirsko naselje ter se seznanili s pastirskim življenjem. Na planšariji Pri Gradiškovih nas čaka presenečenje in možnost nakupa planinskega sira in skute. Če bo David na pastirskem plesišču raztegnil harmoniko, bomo tudi zaplesali… Vrnili se bomo nazaj preko Zelenega roba in se predvidoma okoli 15h z gondolo vrnili nazaj v dolino. Na poti nazaj na Kras se bomo za kakšno uro ustavili v Bistri, kjer bo sledilo prijetno druženje z domačo malico in se okoli 19h vrnili domov na Volčji Grad.

Na izlet se podajte primerno pohodniško obuti, s seboj vzemite tudi jopico ali jakno za primer vetra, prav pridejo tudi pohodniške palice. V ruksak se poda kakšna manjša malica in plastenka tekočine.

NA PLANINCAH SONČECE SIJE,

NA PLANINCAH LUŠTNO JE …!