Volčji Grad
Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad

KulinArtfest 2016

  1. KULINARTFEST, sejem kuharskih knjig in knjig s kulinarično tematiko

V tretje gre rado, pravi slovenski pregovor. In to dokazuje tudi 3. kulinArtfest, mednarodni sejem kuharskih knjig in knjig s kulinarično vsebino, ki pa se zgodi kar dvakrat letno: prvič v pomladni obleki na borjaču Mrškove domačije na Volčjem Gradu in drugič, ko že diši po zimi, na ljubljanskem knjižnem sejmu. Zgodbo Kulinartfesta so skupaj zasnovali in uresničili Založništvo tržaškega tiska, društvo Debela Griža Volčji Grad, knjigotrštvo Buča in Kosovelova knjižnica iz Sežane, že tretjo leto pa ga podpira tudi Občina Komen.

Na sejmu je zastopana kulinarika v vseh svojih oblikah, od praktičnih priročnikov do pravih dizajnerskih predmetov, kar dodatno potrjuje dejstvo, da je to vedno bolj privlačen trend in da se knjižna zvrst na to temo čedalje bolj razvija. Kulinarika je umetnost, ki v sebi povezuje hrano za dušo in za telo, je odraz naše preteklosti in sedanjosti, tradicije in moderne dobe. Kulinartfest bo tudi letos gostom stregel specialitete na Volčjem Gradu, odlično ohranjenem, pristno starem kraškem naselju, ki diši po trtah in neokrnjeni naravi in skozi katerega peljejo neštete pešpoti, med njimi tudi učna pot ob mogočnem prazgodovinskem gradišču Debela Griža. V domačiji pri Mrškovih bodo na ogled kuharske knjige, ob njih bodo tudi stojnice s proizvodi domačih ponudnikov ter marsikaj za pod zob, za kar bodo poskrbela tudi sodelujoča kulturna društva iz sosednjih vasi.

Da ne bi vse ostalo samo pri knjigah in pokušinah, so organizatorji poskrbeli za bogat spremljevalni program kot je delavnica, ki jo bo vodil mojster francoskega slaščičarstva Naser Gashi (ob 10.00 pri Kovačevih, št.54) ter posvet o repi tropinki s tujimi gosti (ob 11.30 pri Mrškovih), druženje ob knjigah z okusom pa bo popestril obisk kvinteta TrobiNOVA. Na osrednjem sejemskem prostoru bo tudi prostor za izmenjavo idej in izkušenj, za predstavitev novosti na področju kuharskih knjig ali knjig s kulinarično vsebino, za kuharske prikaze, predstavitve izvirnih projektov in drugih dejavnosti, ki so tako ali drugače vezane na področje te založniške niše. Tako kot lani bodo s pokušinami sodelovala tudi kulturna društva iz okoliških vasi: Brestovica, Kobjeglava in Pliskovica.

Kot novost se bodo gostom ob Kulinartfestu letos odprli tudi nekateri volčjegrajski borjači. Vaščani bodo v pokušino ponujali med, vino in kraški pršut. 

V tednu pred samim Kulinartfestom se bodo zvrstili različni dogodki, ki bodo kot dobra predjed odprli apetit za obisk sejma na Volčjem Gradu.

Prvi dogodek “Umetnost v kuhinji – kuhinja v umetnosti” bo na vrsti v torek, 10. maja ob 18. uri v sežanski Kosovelovi knjižnici, na katerem bosta gosta večera, Slavka in Iztok Ilich.

Slavka Ilich se že vrsto let oglaša v revijah in časopisnih prilogah z vrtnarskimi, kuharskimi, oblikovalskimi in drugimi praktičnimi nasveti za bolj žlahtno in prijazno bivalno okolje. Je avtorica več sto člankov v listih in revijah, kot so atelje, Vrtnar, otrok in družina, Delo in dom, Odprta kuhinja ter knjig Po praznikih diši, Paradižniki z mojega vrta in Doma je vsak dan lep.

Iztok Ilich, publicist, urednik in prevajalec, se ukvarja z zgodovino knjige, piše vodnike za popotnike, sestavlja antologije ter v različnih revijah, časopisih in na radiu spremlja knjižne novosti. Leta 2012 je prejel Schwentnerjevo nagrado za izredne dosežke v založništvu. Zasnoval in uredil je več knjižnih zbirk, hkrati je sam avtor številnih monografij s področja zgodovine knjige in kulturne dediščine. Tako kot žena Slavka, tudi sam raziskuje kulinarično tradicijo našega prostora. Skupaj sta izdala knjigi Stare slovenske jedi – za prijatelje in Sto slovenskih kuharic – sto receptov.

Skozi pregled dela Slavke in Iztoka Ilicha se bomo na “literarnem Kulinartfestu” pogovarjali o razvoju naše kulinarične kulture, o novih trendih na področju pisanja kuharskih knjig, dotaknili pa se bomo tudi književnosti in drugih umetniških zvrsti, kjer je prisotna kulinarika.

V sredo, 11. maja, pa se bo 3. Kulinartfest predstavil na Kavi s knjigo v Tržaškem knjižnem središču TS360.