Volčji Grad
Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad

Vodenje skupin

Društvo Debela griža organizira turistično vodenje po Volčjem Gradu v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku.

1. PREDSTAVITEV OGLEDA

Volčji Grad je manjša vasica dva kilometra oddaljena od Komna, od Štanjela pa le dobrih deset. Vas  z okolico  se lahko odkrito ponaša z bogato naravno in kulturno dediščino, ki se nam razkriva na vsakem koraku ob sprehodu po njenih poteh. Naravne razmere in vpliv domačinov so botrovali temu, da na majhnem prostoru najdemo pravo zbirko značilne kraške ljudske arhitekture, opazno v bogatih portalih, okenskih okvirjih, strešnih vencih, stopniščih, balkonih,  vaških vodnjakih itd. Večina arhitektonskih detajlov je nastalo v letih od 1820 do 1870, t.i. kraški renesansi, ko so domačini izkoristili ugoden gospodarski položaj pod oblastjo Avstro – Ogrske monarhije in zaradi bližine Trsta dokaj ugodno živeli. O bogati kamnoseški zapuščini nam pove že podatek, da so bile včasih v vasi kar štiri kamnoseške delavnice.

Med arhitekturnimi stvaritvami je zanimiva podružnična cerkev posvečena sv. Janezu Krstniku. Tudi zvonik, ki stoji ločeno od Cerkve, se ponaša z  izvrstnimi kamnoseškimi mojstrovinami in je pravi ”biser” med zvoniki. Z lepimi arhitekturnimi in kamnoseškimi detajli je bila zgrajena v baročnem slogu v 16. ali 17. stoletju.

Vas se ponaša tudi z utrjenim halštatskim gradiščem Debela griža, ki je eno izmen najbolj ohranjenih na naših tleh, datira pa v drugo tisočletje pr. Kr. Nasploh je Volčji Grad mističen kraj, saj je z njim povezanih veliko ugank. Že sam izvor imena ni natančno pojasnjen in o njem kroži veliko zgodb. Vaščani sami največkrat povedo tole legendo: v vasi naj bi letovala in se zdravila grofična
Marija Volcija iz Ogleja. Po njej naj bi kraj tudi dobil ime. To ime se pojavlja tudi na  rimskem nagrobniku, ki je vzidan v steno cerkve.

V Volčjem Gradu vam poleg odkrivanja kulturnih lepot ponujamo tudi možnost poučne rekreacije – sprehode ali kolesarjenje po kraški krajini, gmajni, skozi borove gozdove med travniki in suhozidi, skozi kaverno mimo kalov, lokve in opuščenih kamnolomov… na urejeni učni poti – Volčji poti (Volčjegrajska učna pot – pot kamna) in po brezmejnih ”klancih” (poljskih poteh) v okolici.

Od nas ne boste odšli ne lačni ne žejni, saj se lahko okrepčate na biodinamični izletniški kmetiji Pri Kamnarjevih.
Vse to in še več lahko doživite v eni najlepših vasi na Krasu.
Vljudno vabljeni!

Vodenje zajema naslednje oglede:
– ogled gradišča – Debele griže
– ogled ťBrithaŤin cerkve sv. Janeza Krstnika
– sprehod po okoliški krajini in ogled obnovljenega kala – zbiralnika vode
– ogled vasi in glavnega trga z vaškim vodnjakom, kalom in mnogimi zanimivimi kamnoseškimi detajli
– ogled zapuščenega vodovoda iz 1. svetovne vojne
– ogled ostankov kamnolomov
– ogled pastirske hišice
– sprehod po urejeni sprehajalni poti
– ogled etnološke zbirke (predvidoma julija)

2. CENIK VODENJA

3 EUR/osebo za skupine 8 ali več

4 EUR/osebo za skupine od 5 do 7

20 EUR za skupino 4 ali manj

3. NAJAVA OGLEDA

Vljudno prosimo, da naročilo za vodenje potrdite 3 dni prej. Sporočite nam datum in uro prihoda, jezik vodstva in telefonsko številko kontaktne osebe.
Vljudno prosimo, da nam morebitne spremembe in zakasnitve sporočite.

Prijave za vodenje po vasi in gostinsko ponudbo sprejema: Društvo Debela griža

Kontakt in informacije:

David Stepančič, 041 712650
debelagriza@gmail.com