Volčji Grad
Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad

KulinArtfest 2017

Letos bo v maju na Volčjem Gradu ponovno Kulinartfest, sejem kuharskih knjig in knjig s kulinarično vsebino, ki je postal že stalnica in privabi v to čarobno kraško vasico vedno večje število razstavljalcev ter seveda obiskovalcev. Kulinartfest je nastal iz ljubezni do knjig, iz želje po druženju, iz veselja do okušanja najrazličnejših dobrot, v povezovanju umetnosti in kulinarike, tradicije in sodobnega časa.

Kuharske knjige in izdelki domačih proizvajalcev in obrtnikov se bodo predstavili v prostorih stare Mržkove domačije, na sedežu društva Debela Griža Volčji Grad. Vas je odlično ohranjeno, pristno staro naselje, obdano z vinogradi in neokrnjeno naravo, skozi karero peljejo neštete pešpoti, med katerimi je tudi učna pot, ki vodi skozi mogočno prazgodovinsko gradišče Debela Griža.

Sejem Kulinartfest, ki ga sooblikujejo številni partnerji – ob društvu Debela Griža in Založništvu tržaškega tiska sta še Kosovelova knjižnica iz Sežane in knjigotržtvo Buča, podpira pa ga tudi Občina Komen – bo tudi letos obiskovalcem ponudil pester in raznolik program. Odprl se bo ob 10.00 zjutraj, s ponudbo knjig in različnih izdelkov, ki so tako ali drugače vezani na kulinariko ter z pokušinami hrane in pijače. Pri tem bodo sodelovala tudi kulturna društva iz Pliskovice, Kobjeglave in Brestovice. V popoldanskih urah so predvideni pogovori z avtorji nekaterih slovenskih knjižnih novosti na področju kulinarike. Svojo krstno predstavitev bo doživela knjiga Kuharice z dušo Iztoka Ilicha z ilustracijami Arijana Pregla (ZTT, 2017). Sledilo bo srečanje z Ljubo Južnič, avtorico knjige Pod okriljem kapucinke – rože, hrana za dušo (ZTT, 2016), na kateri si bodo obiskovalci lahko izmenjali sadike doma gojenih rož. Gostji Kulinartfesta bosta tudi Alja Furlan, ki bo predstavila svojo novo knjigo Velika knjiga o siru (Margarana, 2016) in Tereza Poljanič s knjigo Zdravo, Tereza (samozaložba, 2016). Na dvorišču Mrškove domačije bodo s pristno ljudsko pesmijo nastopile tudi članice društva Kraški šopek, zvečer pa se bomo zavrteli na plesni uri z učiteljem Borisom Rebula iz Plesnega studia Rebula.

kulinartfest

Na voljo bo še veliko zanimivosti. Otroci se bodo lahko preizkusili na ustvarjalni delavnici s slanim testom, ki ga bodo obarvali z naravnimi barvili, odrasli bodo lahko obiskali nekatere vaške kleti ter medarja, za vse pa bodo na razpolago vaški vodiči, ki bodo goste pospremili po vasi pa tudi do gradišča Debela Griža. Ena od tolikih točk, ki so na Volčjem Gradu vredne obiska je tudi biodinamična kmetija Pri Kamnarjevih, kjer je odprt kmečki turizem.

kulinartfest kazipot

Kulinartfest se bo začel že večer prej, v petek, 12. maja, ob 19.00, s hrano za dušo. Na vrtu pri Kovačevih bo srečanje s pesnikom Acetom Mermoljo in predstavitev njegove nove pesniške zbirke Čivk duše, ki bo izšla v novoustanovljeni založbi Sfera s sedežem na Volčjem Gradu. Pesniški večer bosta sooblikovala Kosovelova knjižnica iz Sežane in založba Sfera, v sodelovanju z Društvom Debela Griža. Poezije bosta brala pesnica Magdalena Svetina Terčon in pesnik David Terčon, lektorica Barbara Jejčič, urednica Martina Kafol ter literarni gostje Marija Umek, Ljuba Južnič in David Stepančič.