Volčji Grad
Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad

Dogajanje v vasi

Čeprav se iz društva bolj redko oglašamo, to še ne pomeni, da se v vasi nič ne dogaja.

Prvega maja smo se skupina  vaščanov, ki radi hodimo,  pridružili članom društva iz Velikih Žabelj, kateri so organizirali pohod v Trst. To je bilo tudi za nas dobrodošlo, ker nas je za organizacijo samostojnega pohoda premalo. Pot, dolga kakih 23 km, je trajala do poznega popoldneva, ker smo se povzpeli na vrh Volovnika, ki je visok čez 550m. Od tam je krasen razgled na vse strani, kar smo izkoristili za fotografiranje. Damjan, ki je tudi pomagal načrtovati  traso pohoda, nas je pripeljal po bližnjici iz Kontovela do Miramarskega gradu, kjer smo ohladili pregrete noge v prijetno hladnem morju. Zelo zanimiva pot.

Pred kratkim  smo gostili evropskega poslanca Igorja Šoltesa. Ta nam je predaval o evropski ureditvi in zelenih temah. Poslušalcev se je kar nabralo, tudi iz Obale. Nad videnim in doživetim so bili prijetno presenečeni. Pripeljali so tudi svoj ansambel, ki nam je zaigral.

27. 5. so nam obisk vrnili prijatelji iz Vrhnike, člani motorističnega kluba Nauportus. Sprejem  smo jim pripravili domači motoristi  na Kržadi, kjer smo postavili vse  motorje na ogled. Po zakuski smo se skupaj  odpeljali na ogled kraških znamenitosti, predvsem pomnikov iz prve svetovne vojne. Prvi cilj nam je bil hrib Sv. Mihaela na italijanski strani. Iz te točke je njihova vojska s topovi nadzirala celoten Kras od Grmade do Gorice. Od tam smo se odpeljali na Cerje k spomeniku vsem braniteljem slovenske zahodne meje. Ker je tudi notranjost muzeja v glavnem končana je bil zelo zanimiv pogled v zgodovino tega dela pokrajine,  mogoče še najbolj našim gostom..

Po ogledu Cerja smo se vrnili domov v Vaški dom na druženje.

9. junija pa smo Vaška skupnost in Društvo Debela Griža skupaj organizirali Rabuto. To je prostovoljno delo v korist celi vasi. V načrtu  smo imeli čiščenje ceste proti Komnu, učno pot kamna, pot okoli Britha in cerkve, kjer gre procesija za praznik sv. Ivana in pot proti Kaliču. Ker je bila udeležba nad pričakovanji, smo vse ciljne naloge uresničili v zadovoljstvo vseh. Tako imajo obiskovalci vasi občutek, da je vas urejena in živi. Mogoče smo v udeležbi nekoliko pogrešali kakšnega “novodobnega” Volčjegrajca. Pa drugič.

Hvala vsem sodelujočim za sodelovanje in odgovornim za dobro organizacijo te in prejšnjih  akcij. Kdo so ti, se ve.