Volčji Grad
Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad

Vabilo na Kulinartfest

2. mednarodni sejem kuharskih knjig in knjig s kulinarično vsebino

druženje ob knjigah z okusom, srečanja z avtorji in založniki,

prodajna razstava knjig, show cooking, delavnice za otroke in odrasle,

ob pristni kapljici in domačih dobrotah

VOLČJI GRAD pri KOMNU

sobota, 18. julija 2015

Beri modro, jej zeleno!

Slogan na zelenomodrem plakatu je v spodbudo vsem, da bi radi brali s še večjim veseljem in bili še bolj pozorni na hrano, ki jo pripravljajo in uživajo. Letošnji prodajno-razstavni sejem kulinArtfest bo v soboto, 18. julija na Volčjem Gradu v Mržkovi domačiji gostil preko 35 založb ter ponujal prostor avtorjem in založnikom, da predstavijo svoje kuharske knjige in ostalo produkcijo na kulinarične teme.

Spremljevalni program bodo letos sooblikovali Suzana Kranjec z Življenjem brez glutena, Forum slovanskih kultur z novo knjigo S Slovani za mizo avtorja Janeza Bogataja, avtorja Anja Maležič in Andrej Valena pa bosta predstavila projekt Kuhinja v dvoje. Otroci bodo na svoj račun prišli z delavnico zeliščnih bombonov Eve Humar, odrasli z divjo hrano Daria Corteseja. Založništvo tržaškega tiska in Kosovelova knjižnica Sežana bosta predstavila knjigo Kako so kuhali pri Kosovelovih, s Šolo čaranja lepega v malih stvareh pa vas bodo po Debeli griži popeljali Martina Kafol in Ljuba Južnič, ki bosta predstavili tudi projekt Kako nas hranijo cvetice. Poleg tega bodo v jutranjih urah prikazi ekološkega kuhanja izpod kuhalnice Emilije Pavlič in prikazi peke kruha izpod rok izkušenega Klemna Koširja, avtorja uspešnice Kruh moj vsakdanji.

Letošnja novost je obisk domačij umetnikov na Volčjem Gradu. Specifika male kraške vasice Volčjega Grada namreč ni vinarstvo, zaradi česar slovijo okoliške vasi, temveč dobro ohranjeno prazgodovinsko gradišče, kamnoseška tradicija, ki je svoj pečat pustila na dobro ohranjenih portalih, in različni umetniki, ki tu živijo. Svoja vrata bodo tako odprli kamnosek Matej Štolfa in slikar Mario Palli.

Tako kot lani bodo letos sodelovali gostinci društva Planta, volčjegrajska biodinamična kmetija Pri Kamnarjevih in kulinartfestična kuhinja pri Davidu in Martini. Kot novost pa se bodo predstavila še nekatera društva iz sosednjih vasi (RD Pliska Pliskovica, TD Brest Brestovica pri Komnu in KUTD Kraški slavček Kobjeglava-Tupelče) z degustacijo kraških jedi.

Več informacij in podroben program najdete na www.ztt-est.it ali na FB kulinArtfest. Prijave na delavnice zbiramo na licu mesta ali po mailu: info@ztt-est.it. Toplo vabljeni vsi ljubitelji dobre kuhinje in okusnih knjig!

Program kulinArtfesta

10.00 odprtje razstavno-prodajnega sejma

10.00 otroška delavnica zeliščnih bombonov v izvedbi Eve Humar

v teku jutra: prikazi ekološkega kuhanja v izvedbi Emilije Pavlič (avtorica knjige Mamica, nauči me kuhati, samozaložba) in peke kruha v izvedbi Klemna Koširja (avtor knjige Kruh moj vsakdanji, samozaložba)

15.30 predstavitev knjige Življenje brez glutena avtorice Suzane Kranjec in prikaz kuhanja (Založba Amproj)

16.00 delavnica divje hrane z Dariom Cortesejem (Založba Porezen)

16.00 predstavitev knjižnega projekta Šole čaranja lepega v malih stvareh Kako nas hranijo cvetice v izvedbi Martine Kafol in Ljube Južnič

16.30 predstavitev projekta Kuhinja v dvoje z avtorjema Anjo Maležič in Andrejem Valeno

17.00 predstavitev knjige Kako so kuhali pri Kosovelovih (Založništvo tržaškega tiska, Kosovelova knjižnica Sežana in Buča, založništvo in knjigotrštvo)

17.30 predstavitev knjige S Slovani za mizo avtorja Janeza Bogataja (Forum slovanskih kultur)

19.00 sprehod po energijskih točkah okrog Debele griže s Šolo čarobnosti Ljube Južnič in Martine Kafol

21.00 zaključek sejma

Obisk domačije umetnikov:

10.00–12.00 in 15.00–17.00 kamnoseška delavnica Mateja Štolfe

17.00–19.00 slikarski atelje Maria Pallija

Delavnice so namenjene omejenemu številu udeležencev in so plačljive. Za otroško delavnico zeliščnih bombonov z Evo Humar (trajanje 1 ura) je cena 10 € na udeleženca, za delavnico divje hrane z Dariom Cortesejem (trajanje 2 uri) je cena 15 € na udeleženca, sprehod po energijskih točkah Debele griže z Ljubo Južnič in Martino Kafol (trajanje 1 ura) je cena 10 €. Prijave na delavnice zbiramo na sejemskem prostoru na dan kulinArtfesta ali po mailu: info@ztt-est.it.

Kulinarični obisk biodinamične kmetije Pri Kamnarjevih:

-ves čas trajanja Kulinartfesta

Tu boste lahko kulinarično uživali v tipičnem volčjegrajskem meniju: repi tropinki z ajdovimi žganci in biodinamičnem teranu z edinstveno znamko Demeter. Kmetija ponuja hrano iz doma pridelanih sestavin po biodinamičnih principih kmetovanja.

kulinart

Vabilo na kulinArtfest