Volčji Grad
Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad

Martinovo 2014

Martinovo je na Volčjem Gradu – tako kot v drugih vinorodnih krajih – zapovedan praznik. In zato ga seveda Volčjegrajci temu primerno praznujemo. Za Martinovo se pokaže uspeh celoletnega dela in takrat je ves trud je poplačan. Letošnje leto je bilo zaradi slabega vremena za vinogradnike še posebno zahtevno. Boriti se je bilo treba z boleznimi, gnilobo in slabim dozorevanjem grozdja. Zato je bila skrb pridelovalcev še toliko večja. Saj če je vino res dobro se pokaže le pri primerjanju z sosedi.

Zaradi tega se že vrsto let za Martinovo izpelje tudi ocenjevanje vin. Morda to do vina ni najbolj pošteno, saj vemo, da se pravi teran naredi šele spomadi. Vendar že za Martinovo vsak pravi vinogradnik ve kakšno bo letos vino.

Da je dobro vino stvar ponosa vsakega Volčjegrajca ni potrebno skrivati. Zaradi tega pa se tudi vsi toliko bolj trudijo. In skozi vrsto let, kar se za Martinovo vina ocenjuje, se opaža, da se kvaliteta vin opazno dviguje. Letošnje Martinovo je bilo malce drugačno kot običajno. Dogovorjeno je bilo, da se kleti obišče in v kleti sami vino oceni – da ne bi bile možne kakršne poneverbe ( pa saj jih tudi nikoli ni bilo ).

Pozno popoldne se je lepa druščina domačinov in gostov, okrepljena z domačimi muzikanti, zbrala pri Skončnih. Za začetek se je napekel kostanj, nato se je poizkusilo vino in tako naprej. Obiskalo se je vrsto kleti – Fbjanove, Humne, Matevškove, Kmanrjeve, Ščukčeve, Jpavkne, Tišlerjeve, zaključilo pa se je pri Gornknih, na začetku ( koncu ) vasi. Vzdušje se je stopnjevalo iz kleti v klet, muzikanti so bili neumorni, postrežbe je bilo povsod dosti, pelo in plesalo se je ter poizkušalo in ocenjavalo vina. Gostoljubnot Volčjegrajcev se je še enkrat potrdila, prav težko je bilo kako klet zapustiti.

Soglasna ocena strokovne komisije je bila – to so potrdili tudi seštevki na koncu – da imajo Volčjegrajci letos zelo dobro vino, slabega ni bilo. Le premalo ga bo, kakor je dobro. No, na koncu so se vsem najboljšim podelila tudi priznanja, bila so zaslužena.

Le da ni bilo še čisto konec, noč je bila še doooolga.

Prispevek: Rado Metljak