Volčji Grad
Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad Volčji Grad

GLASBENI FESTIVAL »VOLČJI SOUND« NA VOLČJEM GRADU

Glasbeni festival Volčji sound je nastal z željo, da bi se na Volčjem Gradu dalo nov okvir že ustaljeni glasbeni tradiciji. Volčji Grad je vas, kjer v vsaki hiši živi glasba, kjer so se v zadnjih letih zvrstili že festival Rock & roll na Volčjem Gradu in številni drugi koncerti najrazličnejših zvrsti. Glasba nas spremlja v vsem društvenem in vaškem življenju, znamenita so naša koledovanja in veselice, od praznovanja svetega Martina do pustnega „pohoda“ po hišah.

Letos je torej zaživel nov niz glasbenih dogodkov, ki nima omejitev ne v času, ne v prostoru. Koncerti so se odvijali v dveh nizih, od 2. do 5. julija in od 10. do 13. avgusta 2015. Z željo, da bi glasba odmevala po vsej vasi, so koncerti bili vedno na različnih lokacijah, v različnih domačijah, na vaškem trgu – kržadi in na travniku.

Organizacijo prireditve je prevzelo Društvo Debela griža-Volčji Grad v sodelovanju z zavodom Naš mali dobri svet in s podporo Občine Komen. V ta namen je bil izdelan tudi nov in prepoznaven logotip, ki bo odslej spremljal vse glasbene dogodke v okviru Volčjega sounda.

Prvi večer Volčjega sounda, četrtek, 2. julija je bil v znamenju slovenske pop glasbe in klasike. Na travniku pri Gorn’knih je nastopila Tinkara Kovač s kitaristom Danielom Matičem, z nizom pop-uspešnic; istega večera so ob soju bakel in sveč zazvenele note klasične glasbe na Matevžkovi ravni, pred mogočnim obzidjem Debele griže. Nastopila sta Godalni kvartet NOVA in pozavnist Matjaž Kafol. V soboto, 4. julija so na Kržadi odmevale pesmi Gorana Velikonje in Tine Posega; v nedeljo, 5. julija pa je na borjaču pri Davidu in Martini- Kovačevih nastopil Noreia band z irskimi melodijami.

Festival se je nadaljeval v avgustu, ko je Volčji Grad po lanskem uspehu 10. avgusta spet obiskal Big band Gverillaz in predstavil nov program jazz glasbe v duhu Franka Zappe. V četrtek, 13. avgusta pa je pri Mržkovih, na sedežu vaškega doma, nastopil Trio Emerald Muse, harfa, flavta in oboa s programom ljudskih in klasičnih skladb.

 

Vsi izvajalci so se našemu vabilu odzvali z navdušenjem. Vsem iskrena hvala za sodelovanje! Raznolikost koncertov je privabila številno publiko iz bližnje in daljne okolice, ki je celotno dogajanje spremljala z velikim zanimanjem. Želja, da bi glasba in to najrazličnejših zvrsti, saj je to univerzalni jezik, ki ga prav vsi razumejo, še naprej bogatila ta naš kraški prostor se je izrazila s tem, da so bili koncerti dobro obiskani ter da smo videvali tudi obraze, ki jih ne srečamo prav pogosto. Ustvarila se je neka nevidna nit med izvajalci in publiko, ki je vse med seboj povezala v kulturnem in sproščenem vzdušju. Koncerti so bili na visoki umetniški ravni ter obenem odlična priložnost za druženje med vaščani, med katerimi se je utrdila želja, da bi se prireditev nadaljevala še naprej, saj obstaja veliko idej in načrtov za uspešno nadgradnjo.

 

Zapisala Martina Kafol